Az inkák “szent völgye”, ahol nincs veszekedés, és betegségek

By   2016. május 23

Ecuadorban, a perui határ közelében, az Andok vonulatai között 1400 méteres magasságban, a Csendes-óceántól jó 160 kilométerre terül el Vilcabamba.

Inkák_szent_völgye_001

Az inkák nyelvén a Vilcabamba – mely nagyon nehezen megközelíthető település –szent völgyet jelent, és valóban van a helyben valami mágikus. Először is az éghajlat aligha lehetne kellemesebb. Évszakonként alig változó, 20 C-os éves átlaghőmérsékletével ideális feltételekkel szolgál a szubtrópusi mezőgazdaságnak; rengetegféle gabona, gyümölcs és zöldség termeszthető könnyedén, de számos faj vadon is megél, csak be kell takarítani.

1981-ben Morton Walker orvos és szakújságíró cikksorozatot jelentetett meg a vilcabambaiak egészségi állapotáról. Ebben arról számolt be, hogy itt az embereket alig támadják meg pusztító betegségek. Nem szenvednek rákban, szív- és cukorbetegségben, nincs agyvérzés, májzsugorodás, szenilitás, érelmeszesedés, sem egyéb olyan kór, amely a véráram elzáródásával függene össze, vagyis azzal, ami a legtöbb bénulásért és halálért felelős a fejlett világban élők között. Minthogy pedig nem haláloznak el efféle betegségekben, végigélhetik az időt, ami az embernek adatott – nem ritkán több mint egy évszázadot…

Inkák_szent_völgye_002

Mi a titkuk?

Vilcabamba népe anyagi javak tekintetében meglehetősen szegény, a völgylakók mégis magabiztosságot sugároznak, választékosan és rendkívül kedvesen beszélnek egymással. A hosszabb ideig közöttük lakó Grace Halsell sohase hallotta, hogy veszekedtek, vagy vitatkoztak volna egymással, viszont rengeteget nevetnek.

Étkezési szokásaik nagyban különböznek a nyugati emberétől, hiszen nem tartanak konzerveket, gabonapelyhet, palacsintaport…stb, tehát semmilyen csomagolt élelmiszert nem fogyasztanak. Ebből adódóan nem tudnak a mesterséges tartósítószerekről és egyéb vegyi adalékokról, melyekből a mi élelmiszereink oly sokat tartalmaznak.

Inkák_szent_völgye_003

A zöldséget frissen szedik a kertből, így tápértékük teljes. A gyümölcsöket gyakran a helyszínen fogyasztják el – tehát nyersen! Étrendjük csaknem teljesen vegetáriánus, elsősorban gabonából, zöldségből, gyümölcsből, magvakból, hüvelyesekből, mogyoró- és diófélékből áll. Egyszer-egyszer tejet és tojás is esznek, de ez igen ritka! Szinte egyáltalán nem fogyasztanak húst és vajat. A mindennapi étrendjük a nyugati emberéhez viszonyítva kalóriaszegény, nincsenek közöttük túlsúlyos emberek.

Fehérjeszükségletüket zöldségekből, gabonából és különféle hüvelyesekből biztosítják. Szénhidrátforrásaik természetesek, rendszerint gabonák, mint a kukorica, a quinoa, a búza, az árpa, vagy gumófélék, mint a krumpli, a jukka, az édesburgonya. A zsiradékot avokádóból, magvakból és mogyorófélékből nyerik. A vilcabambaiak étrendje feltűnően hasonlít a szintén nagyon egészséges abházokéhoz. Akárcsak a hagyományos abház konyhában, a fehérje és a zsiradék szinte teljes egészségben itt is növényi eredetű.

A desszert, ahogyan mi ismerjük, nem létezik Vilcabambában. Amikor a viejók édes ízekre vágynak, friss, tehát nyers gyümölcsöket esznek, mint a füge, az ananász, a görögdinnye, a narancs, a banán, a papaja vagy a mangó. Gyümölcsből egész évben rengeteg terem.

Inkák_szent_völgye_004

Nem nehéz észrevenni, mennyire ellentétben áll mindez a fejlett világ gyakorlatával. Ha az ember ma valamelyik modern nyugati országban él, egészen másfajta élelmiszerek veszik körül, mint a vilcabambaiakat. Nagyon valószínű, hogy a környezet gyorsétteremekkel és műkaja reklámokkal van tele. Gyakran sokkal egyszerűbb egy Big Machez vagy egy Coca-Colához jutni, mint egy almához.

forrás http://sokszinuvidek.24.hu/

bejegyezte: Sarkadi Nagy Olga (globálisvilág)

http://globalisvilag.com/2016/04/27/az-inkak-szent-volgye-ahol-nincs-veszekedes-es-a-betegsegeket-is-alig-ismerik/

Kép: peruforless.com

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .