BÍBOR KASVIRÁG – A VÍRUSOK ÉS A NÁTHA ELLEN

By   2015. február 1

Egy kis háttér… 
Nem meglepő, hogy a bíbor kasvirág (latin nevén Echinacea) reflektorfénybe került, mivel ez a legnépszerűbb gyógynövény a megfázás és a felső légutak betegségei ellen. Ez a legkelendőbb gyógynövény az Egyesült Államokban, használata csökkentette a keresletet a nagy gyógyszergyártók megfázás elleni gyógyszerei iránt.
Mi a bíbor kasvirág? 
Képzeld el, hogy a XIX. században élsz. A fertőző betegségek ellen az orvos által felírt kasvirág tinktúra életmentő lehet. vagy pl. megharap egy kígyó. Kasvirág kivonattal bedörzsölöd a sérült bőrfelületet. A bőrpír és duzzanat csökken. A bíbor kasvirág hatását azonban az Amerikai Orvosi Szövetség csak 1909-ben volt hajlandó elismerni, addig azzal érveltek, hogy nincs elegendő kutatás a témában..
biborkasvirag2
Mi a bíbor kasvirág alkalmazása? 

Az echinacea egy évelő növény, őshonos az USA  középnyugati és délnyugati részén, gyakorlatilag több száz éve sikerrel alkalmazzák. Az indiánok minden más gyógynövénynél gyakrabban használták betegségekre és sérülésekre, többek között sebekre, kígyómarásra, égésekre, fogfájásra, és ízületi fájdalomra. Bár népszerűsége csökken az antibiotikumok felfedezése óta, Európában is terjedni kezdett, miután gyógynövény-szakemberek tudományos kutatásokat folytattak a növénnyel kapcsolatban 1932-ben.

Azonban az igazi népszerűsége a 80-as években kezdődött, amikor a fogyasztók elkezdtek természetes gyógyszerek felé fordulni az immunrendszer erősítése céljából. A bíbor kasvirág kivonata az USA-ban éves szinte 300 millió dolláros forgalmat generál. Ez a három leggyakrabban használt gyógynövény-kiegészítő egyike manapság a világon.

Mit csinál? 
  • kezeli és megelőzi a megfázást, az influenzát és egyéb fertőzéseket,
  • serkenti az immunrendszert, segít a fertőzések leküzdésében,
  • kezeli a sebeket és bőrproblémákat, pl. a pattanásokat és a keléseket,
  • csökkenti a gyulladást.
Megfázás 
A bíbor kasvirág a leggyakrabban javasolt holisztikus megoldás mind a megelőzésként, mind kezelésként megfázás és felső légúti fertőzések esetében.
Működési elve 
Több száz vizsgálatot végeztek, hogy meghatározzák a bíbor kasvirág farmakológiai és klinikai alkalmazási elvét. Lényegileg ez egy immunstimulátor és anti-mikrobiális szer.
A bíbor kasvirág farmakológiai hatása
A bíbor kasvirág poliszacharid és fitoszterol komponensei támogatja az immunrendszert, a fehérvérsejtek (limfociták és makrofágok) aktiválásával.
A bíbor kasvirág segít fenntartani a szövetek egészségét, csökkenti a fertőző ágensek hatását.
A bíbor kasvirág könnyű kortizon-szerű hatást fejt ki, mely ösztönzi a mellékvesekéreg hormonokat.
Kutatási eredmények hatékonyságáról
A Journal of Clinical Pharmacy and Therapeutics  2004-es kutatása klinikailag bizonyította, hogy a bíbor kasvirág jelentősen csökkenti a nátha súlyosságát és időtartamát.
Mennyire biztonságos a bíbor kasvirág? 
A legtöbb tanulmány azt mutatja, hogy a bíbor kasvirág  gyógynövény biztonságos, nagyon kevés a mellékhatása. A leggyakrabban jelentett, de nagyon ritka mellékhatás az emésztési zavarok és kiütések megjelenése. A német Gyógyszerfelügyeleti Bizottság szerint a bíbor kasvirág nem használható sclerosis multiplex, AIDS, tuberkulózis, leukémia és autoimmun rendellenességek esetében.
Terhesség és szoptatás alatt konzultálni kell egészségügyi szakemberrel a bíbor kasvirág szedésének megkezdése előtt.
Mennyi ideig kell szedni a bíbor kasvirágot? 
Ez a kérdés meglehetősen vitatható, és a vita még mindig folyik arról, hogy szükséges-e állandóan, megszakítás nélkül szedni vagy csak időszakosan, betegség esetén.
Egy friss tanulmány azt mutatja, hogy napi fogyasztásának profilaktikus hatása van
Végül egy rövid összefoglaló
Sokan esküsznek a bíbor kasvirágra. Számos anekdotikus bizonyíték szól a hatásáról, immunstimuláns szerként, de klinikai tanulmányok is bizonyítják hatékonyságát a megfázás és az influenza súlyosságának és időtartamának csökkentését illetően. Ezért ne habozz kipróbálni. Ez a legkelendőbb gyógynövény az Egyesült Államokban, sokan a bíbor kasvirág segítségével kerülik el a kellemetlen vírusokat, így elérve, hogy ne kényszerüljenek hiányozni a munkából és/vagy az iskolából minden évben.
Forrás: http://media.nutrapump.com/

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .