Ha nem használ, nem is árt

By   2015. január 31

A székelyudvarhelyi Civitas Alapítvány a Polgári Társadalomért egy dokumentumfilm készítését vállalta a Hagyományos gyógymódok Udvarhelyszéken projekt keretében. Székely gyógyító füves emberekről szóló magyar-román dokumentumfilm kapta a Mediawave Online Filmfesztivál közönségszavazása alapján a legjobb filmnek járó elismerést.

hasznal-300x163
2013 nyár végén, illetve az ősz folyamán 19 udvarhelyszéki faluban forgattak, ahol 32 személlyel készítettek interjút. Céljuk, hogy bemutassák azokat a gyógynövényeket, amelyek megtalálhatók Udvarhelyszéken és amelyeket rendszeresen alkalmaznak különböző betegségek leküzdésében. Fontosnak tartották azt is, hogy ismertté és ezáltal elérhetővé tegyék azokat az adatközlőket, akik megtanulták a szülőktől és még emlékeznek arra, hogy régebb egyes gyógynövényeket hogyan használtak a mindennapokban. A gyűjtés során élettörténeteket, szokásokat és hagyományokat találtak, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak a gyógynövényekhez vagy, ahogy sokan nevezték a „burjánok” gyógyító erejéhez. A beszélgetések folyamán kiderült, hogy „minden burján jó valamitől”, hogy tájegységenként különböző elnevezéssel más-más gyógynövény él meg, így ugyanarra a betegségre sokfélét használtak, sokfélét kevertek. Azt is elmondták, hogy szinte minden betegségre, „bajra” volt megoldás. Ha pedig nem sikerült a gyógyítás, akkor sem keseredtek el az emberek, hiszen mindennek megvolt a maga helye az életben, még a betegségnek is.

Szereplők:
Benyovszki Juliánna Bögöz, Berze Katalin Székelyszentkirály, Csíki Albert Tarcsafalva, Demeter Erzsébet, Medesér, Demeter Rózália Énlaka, Gál Gizella Dobó, Imre Emma Szentpál, Jakab Rózália Farkaslaka, Jánosi Ilka Énlaka, Józsa Ida, Józsa Etelka, Józsa Irma Kisbacon, Keresztes Zsuzsa Bögöz, Kovács Imre Varság, László Katalin Székelyszentkirály, Nagy Irma Farkaslaka, Pál Ilona, Ülke, Sándor Borbála, Siménfalva, Somorai Cecilia Dobó, Szász Gyöngyvér, Kobátfalva, Szász Juliánna, Firtosiláz, Szász Mária Szentpéter, Székely Jolán, Máté Juliánna Szentpéter, Szilveszter Ilona, Siklód, Vajda Lajos Pálfalva, Vári Zsuzsanna Rugonfalva
Rendező:SZABÓ Károly
51 min. 2013,
szöveges, magyar nyelv, angol felirattal
Forgalmazó: Civitas Alapítvány
E-mail: pakotmonika@gmail.com
Gyártó:Civitas Alapítvány
E-mail: pakotmonika@gmail.com
Forgatókönyv: Pakot Mónika
Operatőr: Szabó Károly
Zeneszerző: Birtalan Zoltán
Vágó: Szabó Károly

 

Forrás: http://www.gyongyharmatoscsudafa.info/

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .