Medvehagyma vagy népies elnevezése boszorkányhagyma

By   2016. április 23

A medvehagyma, más népies elnevezései szerint boszorkányhagyma, vadfokhagyma vagy erdei fokhagyma a magyar gasztronómiában újra reneszánszát éli. A tölgyes, bükkös erdők aljnövényzetében élő növény a tavasz jellegzetes hírmondója. A neve a népi hagyomány szerint a barlangjából kibújó medve azon szokására utal, hogy először ezt a növényt keresi, hogy a hosszú téli álom után regenerálja, kitisztítsa szervezetét.


A medvehagyma, amellett, hogy nagyon kellemes az íze, még egészséges is. A nagyvárosokban élőknek erősen ajánlott, „ólommentesítő” hatása miatt. Vérnyomáscsökkentő és vérzsír csökkentő hatású, lassítja a koleszterin lerakódások kialakulását az érfalban, javítja a végtagok keringését. Fokozza az étvágyat és az emésztőrendszer működését. Bélfertőtlenítő tulajdonsága miatt egyes emésztési panaszok kezelésére alkalmazzák. C-vitamin tartalmának köszönhetően javítja a szervezet ellenálló-képességét. Felső légúti megbetegedések megelőzésére és a kialakult hurut súlyosságának csökkentésére is alkalmazzák.
Érdekesség, hogy a medvehagymát Svájcban még a teheneknek is szokták adni, mert a tejük kellemes fokhagymás ízt kap.

A medvehagymát nyugodtan gyűjthetjük mi magunk is, Magyarországon jelenleg még nem védett, de állományainak fennmaradásához fontos a gyűjtés szabályainak betartása (a leveleket ne tépjük ki tövestül, egy tőről csak a levelek egy részét vágjuk le, és lehetőleg ne egymás melletti tövekről gyűjtsünk). Fontos a növény pontos ismerte is, mivel leveleinek hasonlósága miatt összetéveszthető a súlyos mérgezést okozó májusi gyöngyvirággal vagy az őszi kikericcsel!

Medvehagymás Tojásrántotta

Medvehagymás_tojásrántotta

Hozzávalók: 2 főre

  • 1 Kis Csokor Medvehagyma  kb.: 25g
  • 6 db Tojás ( L –es 63 -73 g)
  • 1 Kiskanál Kókusz Zsír
  • 1 db Közepes Fej Vöröshagyma
  • 5 dkg Szeletelt Bacon Szalonna
  • 10 dkg Házikolbász
  • 1 Csipetnyi Só

Előkészítés:

A medvehagymát megmossuk, lecsöpögtetjük és megcsavarjuk, majd felaprítjuk. megpucoljuk a vöröshagymát is és felaprítjuk tetszőleges darabokra. A bacont és a kolbászt is apróbb darabokra szeljük.  A tojást feltörjük, és egy tálba fölkeverjük és a medvehagymát is belekeverjük.

Sütés:

Egy serpenyőbe a kókusz zsírt felmelegítjük, akkor megfelelő  a zsír hőmérséklete, ha egy csipetnyi sót beleteszünk és serceg, először beletesszük a kolbászt és a bacont, közepes tűzön addig sütjük míg a szalonna üveges nem lesz, ekkor helyezzük bele a vöröshagymát amit szintén áttetszőre pirítunk. a medvehagymával összekevert tojást hozzáadjuk, és lassú tűzön állandó keverés mellett ízlés szerint készre sütjük.

Elkészítési idő 15 – 20 perc

A kész tojásrántottánkat tányérba tálaljuk, medvehagyma levelekkel díszíthetjük.

Jó Étvágyat!

Forrás: http://mecsekimedvehagyma.hu/

Vélemény, hozzászólás?