Különlegességek – Villás Béla féle fenyőszirup receptje

By   2016. május 12

A lucfenyő fiatal hajtásaiból készítjük tavasszal, amikor a fenyőhajtások még nem fásultak el (kb. 10 cm hosszúságú). Ilyenkor nagyon magas a C-vitamin és a terpentin tartalmuk.

Tapasztalat az, hogy ha nem luc fenyőből (hagyományos karácsonyfa, kis tűlevél) készítjük, hanem a hosszú tűlevelű erdei fenyőből, akkor savanykás ízt kapunk. Nem volt annyira élvezhető.

A leszedett hajtásokat minél előbb megmossuk, lecsöpögtetjük, és a mennyiségtől függően nagy befőttesüvegbe rétegezzük cukorral, jó szorosan megnyomkodva, kb. 2 cm vastagon, majd erre egy hasonló vastag réteg cukor, majd ismét fenyőhajtás és cukor váltakozva, jó szorosan összenyomva. Majd öntesz rá 1-1,5 dl jó minőségű vizet (kútvíz, forrásvíz, reikivel kezelt ásványvíz). A legfelső réteg cukor legyen, ezzel zárod le. Ezután a tetejére egy kistányért teszünk, és kihelyezzük a napra 6 hétig. Ez idő alatt a cukor hatására a terpentin kioldódik a fenyőhajtásokból. Érdekes a látvány is, olyan, mintha olvadó jégrétegek lennének a hajtások közt. 42 nap elteltével leszűrjük az így keletkezett szirupot, üvegekbe töltjük, és lezárjuk. Tartósítószert nem kell tenni bele.

A fennmaradó fenyőhajtások még tartalmaznak szirupot és cukrot is, ennek további felhasználására több lehetőség is van.

Fenyő szirup

1. Fenyőszörp készítése

A fennmaradó cukorsziruppal átitatott fenyőhajtásból szörpöt készíthet. Ehhez a fenyőhajtásokat feltesszük vízzel és cukorral vagy mézzel forrni. A víz mennyisége a hajtások térfogatának kétszerese, a méz a térfogat fele. Fél órai forralás után a forró szörpöt leszűrjük, csírátlanított üvegekbe töltjük, lezárjuk és meleg dunsztban hagyjuk kihűlni.

2. Fenyőbor készítése

A szirup elkészülte után a maradék fenyőhajtást visszatesszük az üvegbe, és annyi vizet töltünk rá, amennyi a fenyőrügy térfogata volt. Esetleg tehetünk hozzá még cukrot, attól függ, ki ilyen édesen szereti a bort. Az üveget meleg helyre állítjuk, és hagyjuk erjedni. Két-három hét elteltével leszűrjük, jó erősen kinyomkodva minden levet a hajtásokból. A hajtások tovább már nem használhatók, ezeket komposztba tehetjük. A leszűrt folyadékot üvegkorsókba tesszük, és hagyjuk kiforrni. Ha van a borkészítésnél használatos buborékoltatónk, azzal ellenőrizhetjük a forrás folyamatát. Ha nincs ilyen felszerelésünk, megteszi egy nagyobb műanyag flakon, amelynek tetejét nem csavarjuk rá teljesen, így a keletkező gázok el tudnak távozni, de a bor nem érintkezik a levegővel. A forrás megszűnte után a bort palackokba fejtjük át, és úgy tároljuk.

3.  Fenyőpálinka

Visszatöltik az eredeti üvegbe és feltöltik színültig vízzel. Amikor ez átforrja magát, lesz belőle egy rossz minőségű bor. Ezt lepárolva (50 fokosra hagyva) pálinkát kapunk. 

 

Villás Béla féle fenyőszirup receptje

Villás Béla féle fenyőszirup receptje

Mire jó? :

A terpentin a legerősebb természetes oldószer, amely a nyirokrendszert és az érfalakat is tisztítja, felold minden lerakódást a légutakban. Jaj és a legfontosabb a természetes C vitamin tartalma. ( de csak akkor, ha NEM hőkezeljük, mert 40 fok felett elvész.)

Bármilyen epe, vese, vagy kiválasztószervi problémád van egy fél deci pálinka 5 percen belül oldja! Sok sikert, és egészségedre!

Forrás: https://www.facebook.com/groups/170854289608176/?fref=nf

Vélemény, hozzászólás?